Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Meksykanie są wyjątkowo praktyczni: ich tortillas to naczynie, łyżka i pieczywo w jednym, a pozole to zupa, w której jest wszystko! Mówią o niej „comido completa", czyli kompletne danie, bo zawiera kukurydzę, mięso i warzywa. Ostre i mocno aromatyczne przyprawy: chili, cynamon, czosnek i kolendra świetnie konserwują meksykańskie potrawy.
Chili con carne
Składniki (dla 4 osób): 500 g mięsa wołowego mielonego, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 mała puszka czerwonej fasoli, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej Kamis.
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj mięso, całość smaż jeszcze 5 minut.
2. Dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę, fasolę i przyprawę. Podlej wodą i duś około 30 minut. W połowie gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i opcjonalnie 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej.
3. Podawaj z ryżem, plackami tortilli lub chipsami nachos.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
gorczycę,
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.