Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nie należy spożywać surowego ciasta przed upieczeniem.
Produkt przeznaczony dla dzieci w wieku 3+.
Kopiec Shreka
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g masła lub margaryny
- 2 jaja
- 75 ml mleka (ok. 8 łyżek)
do masy:
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł.
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 °C (bez termoobiegu). Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj masło lub margarynę, jajka i mleko (wszystkie składniki w temp. pokojowej). Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 180 °C
Czas pieczenia: ok. 30-35 min
3. Wydrążenie ciasta
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Wyłóż ciasto na płaski talerz, wydrąż miąższ na głębokość ok. 0,5 cm zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz.
4. Ubijanie i nakładanie masy
Masę można ubijać po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta. Mocno schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia. Dodaj mieszankę do masy i ubij na sztywno. Masę wyłóż na wystudzony spód ciasta, a następnie całość posyp pokruszonym ciastem tworząc kształt kopca. Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Shreka. Udekoruj żelkami w kształcie robaków. Do momentu podania ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Mieszanka w proszku do przyrządzenia ciasta i masy Kopiec Shreka z żelkami o smaku owocowym.
Możliwa obecność
MLEKA.
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = ok. 52 g
cukier
mąka PSZENNA
skrobia PSZENNA
8,3 % żelki o smaku owocowym (syrop glukozowy, cukier, sok jabłkowy z koncentratu, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty naturalne, olej słonecznikowy, barwniki (antocyjany, ekstrakt z papryki, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin), ekstrakt z marchwi, ekstrakt kurkumy, substancja glazurująca (wosk carnauba))
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA)
skrobia ryżowa
skrobia modyfikowana
emulgatory (estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)
glukoza
aromaty
karmel w proszku (syrop glukozowy, maltodekstryna, cukier)
barwniki (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, karoteny)
sól
Może zawierać: mleko
Zawiera: pszenica
Barwniki: Zawiera
Smaki / Aromaty: Zawiera
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy: Zawiera
| Wartość odżywcza po przyrządzeniu (masło, mleko 2 % tł., śmietanka 30 % tł.) 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (masło, mleko 2 % tł., śmietanka 30 % tł.) 1 porcja = 52 g | (%*) |
---|
Energia | 1148 kJ | 597 kJ | 7 % |
Energia | 276 kcal | 144 kcal | 7 % |
Tłuszcz | 21 g | 11 g | 16 % |
- w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 13 g | 6,8 g | 34 % |
Węglowodany | 18 g | 9,1 g | 4 % |
- w tym Cukry | 3,2 g | 1,6 g | 2 % |
Białko | 3,9 g | 2,0 g | 4 % |
Sól | 0,69 g | 0,36 g | 6 % |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | | | |
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = ok. 52 g | | | |
Wymiar liczbowy: 301
Cechy: w opakowaniu: ciasto smak toffi, masa smak waniliowy, żelki robaki
Opakowanie zawiera:
239 g mieszanki do wypieku ciasta, smak toffi
37 g mieszanki do przyrządzenia masy, smak waniliowy
25 g żelków o smaku owocowym - robaki
Rozmiar opakowania: 301
Jednostka (tekst opisowy): g
Liczba czynności użycia: 16 Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Ciasto można podzielić na 16 porcji.
Producent: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
www.oetker.pl
serwis@oetker.pl
585 111 001