Dr. Oetker Cynamonki 417 g

Nowy produkt

11,59 zł

27,79 zł / kg

5900437084909

szt.

Drożdże pakowano w atmosferze ochronnej.
Warto wiedzieć...
Cynamonki najlepiej smakują świeże, w dniu pieczenia.
Przechowuj je przykryte, żeby nie wyschły.
Do 3 dni będą wciąż świetnie smakowały po podgrzaniu w piekarniku.
Mogą być także zamrożone do 3 miesięcy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Inspiracji i przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Nie należy spożywać surowego ciasta przed upieczeniem.
Cynamonki

Dodaj:
- 100 g masła
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- mąkę do podsypania

Sposób przygotowania:
1. Podgrzanie mleka i masła
50 g masła zostaw do zmiękczenia w temp. pokojowej - użyjesz je do nadzienia. Pozostałe 50 g masła wraz z mlekiem podgrzej na średnim ogniu (ok. 2-3 min) aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe (nie wrzące). Możesz też podgrzać je w mikrofali (1 min, 900 W). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

2. Przygotowanie ciasta i nadzienia
Podgrzane mleko z masłem przełóż do miski, dodaj mieszankę do ciasta, drożdże, a następnie 1 jajko. Wyrabiaj ciasto mikserem (końcówki haki) na średnich obrotach lub ręcznie, do uzyskania jednolitej konsystencji, przez ok. 8-10 minut. Mieszankę do nadzienia wymieszaj z 50 g miękkiego masła.

3. Nakładanie nadzienia
Wyrobione ciasto przełóż na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30x25 cm. Nadzienie rozsmaruj na cieście zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu wzdłuż jednego z dłuższych boków. Zwiń w rulon, zaczynając od przeciwległej strony i doklej na końcu nieposmarowaną krawędź.

4. Cięcie cynamonek
Zaznacz miejsca cięcia na rulonie (co 3-4 cm) aby powstało 9 równych części. Wycinaj kawałki mocną nitką lub nicią dentystyczną - umieść ją pod spodem, skrzyżuj końce nad ciastem i pociągnij. Możesz też użyć ostrego noża, delikatnie wkrawając się w ciasto, by nie spłaszczyć cynamonek. Układaj cynamonki na blasze ok. 2-3 cm od siebie. Możesz za pomocą pędzelka posmarować je mlekiem.

5. Pieczenie
Nastaw piekarnik na 50 ℃ (góra-dół) bez termoobiegu i od razu wstaw cynamonki na 30 min na środkowy poziom piekarnika, do wyrośnięcia. Następnie, bez wyjmowania ciasta, ustaw temperaturę piekarnika na 160 ℃ i piecz jeszcze przez 15-17 minut. Po upieczeniu ostudź. Po ok. 10 min studzenia możesz udekorować cynamonki kremowym serkiem (przepis u góry).

Smacznego!

Cynamonki z kremowym serkiem
Wymieszaj 120 g serka kanapkowego (nie puszystego) z 2 łyżkami soku z cytryny oraz 120 g cukru pudru. Nakładaj na jeszcze ciepłe cynamonki.
Cynamonki w proszku. Mieszanka w proszku do przyrządzenia ciasta drożdżowego z nadzieniem cynamonowym.
Możliwa obecność MLEKA.
Z mieszanki otrzymujemy 9 szt. cynamonek. 1 porcja (cynamonka) = 77 g
Jednostka miaryszt.
Ciasto i nadzienie: mąka PSZENNA, cukier, 1,1 % cynamon mielony, sól, aromat
Drożdże suszone instant: drożdże suszone (Saccharomyces cerevisiae). emulgator (monostearynian sorbitolu)
Może zawierać: mleko
Zawiera: pszenica
Smaki / Aromaty: Zawiera
Drożdże: Zawiera
100 g1 porcja = 77 g(%*)
Energia1426 kJ1098 kJ13 %
Energia340 kcal262 kcal13 %
Tłuszcz14 g11 g16 %
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone8,5 g6,6 g33 %
Węglowodany46 g35 g13 %
w tym Cukry15 g12 g13 %
Białko7,3 g5,6 g11 %
Sól0,42 g0,33 g6 %
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Z mieszanki otrzymujemy 9 szt. cynamonek. 1 porcja (cynamonka) = 77 g

Wymiar liczbowy: 417
puszyste
seria limitowana
Opakowanie zawiera:
- 353 g mieszanki do przyrządzenia ciasta
- 50 g mieszanki do przyrządzenia nadzienia
- 14 g drożdży suszonych instant
Rozmiar opakowania: 417
Jednostka (tekst opisowy): g
Liczba czynności użycia: 9 sztuk/sztuki
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Z mieszanki otrzymujemy 9 szt. cynamonek.

Producent: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk
www.oetker.pl
serwis@oetker.pl
585 111 001

Ostatnio oglądane