Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Bez dodatku: glutaminianu monosodowego
Chrupiący kurczak w serowej panierce
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 4 min
Porcje 3
Składniki
- 300 g filetów z kurczaka
- Panierka chrupiący kurczak serowa Kamis
- olej do smażenia
- 600 g ulubionych frytek
- 2 łyżeczki Przyprawy do frytek Kamis
1. Kurczaka przekrój na 3 duże plastry o grubości około 1,5 cm.
2. Do patelni wlej olej do wysokości 3 cm, rozgrzej do 180 °C.
3. Każdy plaster kurczaka zanurz w zimnej wodzie, a następnie dokładnie obtocz w panierce. Smaż po około 2 minuty na każdej stronie i wyjmij na papierowy ręcznik.
4. W międzyczasie w piekarniku przygotuj według wskazówek na opakowaniu frytki, bezpośrednio po upieczeniu oprósz je przyprawą.
5. Kurczaka i frytki możesz podać z ulubioną sałatką lub surówką.
Wypróbuj też do warzyw i sera camembert!
Panierka Kamis nada też wyjątkowej chrupkości warzywom czy serowi camembert. Wystarczy, że roztrzepiesz w miseczce jajko. Posmarujesz nim ser lub pokrojone warzywa i przyrządzisz według instrukcji na opakowaniu.
Airfryer
Chrupiącego kurczaka możesz również przygotować w airfryerze. Kurczaka pokrój w długie paski o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek zanurz w zimnej wodzie, a następnie obtocz w panierce. Smaż w airfryerze w 170 °C przez 10-12 minut.
Cukinia / Metoda przygotowania plastry o grubości ok. 0,5-1 cm / Piekarnik (180 °C) 15 min / Airfryer (180 °C) 10 min
Bakłażan / Metoda przygotowania plastry o grubości ok. 0,5-1 cm / Piekarnik (180 °C) 20 min / Airfryer (180 °C) 10 min
Batat / Metoda przygotowania słupki o grubości ok. 1 cm / Piekarnik (180 °C) 30 min / Airfryer (180 °C) 15 min
Ser camembert (120 g) / Metoda przygotowania w całości / Piekarnik (180 °C) 10 min / Airfryer (180 °C) 7 min
Panierka do drobiu z dodatkiem sera w proszku.
Może zawierać gorczycę, seler, soję.