Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
www.gellwe.pl
Gellwe - naturalnie pyszne
Smacznego życzy polska marka Gellwe
Gellwe tradycja od 1985
Zapraszamy do Krakowskiej Pracowni Pyszności Gellwe, w której Mistrzowie kulinarni godzinami opracowują i testują wyjątkowe receptury, żebyś Ty mógł w kilka chwil cieszyć się przyjemnością z ich smakowania. Idealne proporcje i dobre składniki są naszą najcenniejszą wartością. Od ponad 30 lat w produktach Gellwe odnajdziesz naszą pracę, doświadczenie i wielką pasję do pysznego jedzenia. Gellwe, cała przyjemność po Twojej stronie!
Przygotuj:
Do ciasta:
- 4 jajka
Do kremu:
- 750 ml mleka,
- 200 g miękkiego masła.
Do ponczu:
- 125 ml (pół szklanki) przegotowanej wody,
- 1 łyżeczkę cukru,
- 2-3 łyżki soku z cytryny.
Forma do pieczenia: 25 cm x 28 cm
1. Przygotuj ciasto
W wysokim naczyniu ubij jajka, stopniowo wsypuj mieszankę do wypieku ciasta i miksuj około 4-5 minut na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Gotową masę przełóż do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 28 cm. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C góra-dół (bez termoobiegu) przez około 25 minut.
2. Przygotuj krem
Z 750 ml mleka odlej szklankę, przelej do większego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z palnika, wlej rozrobiony proszek i zagotuj ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostaw do wystudzenia. Zimny krem dodawaj stopniowo do roztartego, miękkiego masła, cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.
3. I gotowe!
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój poziomo na 2 równe części. Obydwie połowy ciasta nasącz według uznania zimnym ponczem przygotowanym ze 125 ml przegotowanej wody, łyżeczki cukru i 2-3 łyżek soku z cytryny. Rozsmaruj na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryj drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki. Gotową Kremówkę przed podaniem posyp Cukrem pudrem Gellwe.
Pomysł na: Kremówki z bitą śmietaną
500 ml schłodzonej śmietanki o zaw. tł. 30 % lub 36 % ubijaj przez chwilę mikserem. Wsyp 2 saszetki Śmietanexu Gellwe i kontynuuj ubijanie do uzyskania sztywnej konsystencji. Na krem budyniowy wyłóż ubitą śmietanę i przykryj drugą połową biszkoptu. Gotowe ciasto włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj Cukrem pudrem Gellwe.
Słodkiego dnia :)
Mieszanka do domowego wypieku ciasta i przygotowania kremu.
Może zawierać
soję i
mleko.
Ciasto można podzielić na 15 porcji. 1 porcja = ok. 88 g.