Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz na: www.celiko.com.pl
Polecamy również:
Celiko Muffiny czekoladowe bezglutenowe
Celiko Ciasto Brownie bezglutenowe
Celiko Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowa
Muffiny klasyczne
Składniki
- 1 opakowanie koncentratu ciasta 280 g,
- 2 jaja*
- 100 ml oleju
- 40 ml wody
*W wersji wegańskiej nie używać jaj, zawartość torebki wymieszać najpierw z olejem (100 ml), a następnie dolać 60 ml wody i wyrabiać ok. 3 minuty.
Wykonanie muffinów klasycznych:
Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać jaja, wodę, wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać olej. Całość wyrabiać mikserem ok. 3 min. Następnie ciasto przełożyć do foremek. Wstawić ciasto do nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika i piec 15-20 min. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Ciasto można przygotować i wypiekać z różnymi dodatkami: owocami i warzywami, bakaliami, czekoladą itp.
Czas pieczenia 15-20 min
Temperatura pieczenia 180 °C
Muffiny marchewkowo-cynamonowe
Składniki
- 1 opakowanie koncentratu ciasta 280 g,
- 2 jaja,
- 100 ml oleju,
- 40 ml wody,
- 100 g marchewki startej na drobnej tarce,
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego bezglutenowego Celiko
Wykonanie muffinów marchewkowo-cynamonowych:
Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać jaja, wodę, cukier cynamonowy, wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać olej.
Całość wyrabiać mikserem ok. 3 min. Następnie dodać startą na drobnej tarce marchewkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika i piec 15-20 min. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Czas pieczenia 15-20 min
Temperatura pieczenia 180 °C
Koncentrat ciasta w proszku do wypieku muffinów.
Może zawierać:
soję,
mleko i ich produkty pochodne.
Produkt bezglutenowy