Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej smacznych inspiracji na www.przepisy.pl
Zmieniamy się dla dobra Twojego i środowiska!
Razem wprowadzamy zmiany na talerzu. To proste! Jedzmy różnorodnie, ograniczajmy ilość mięsa i sięgajmy po warzywa! Te zmiany mają duże znaczenie, bo pomagają przywracać Ziemi bioróżnorodność, zmniejszać emisję szkodliwych gazów, oszczędzać cenną wodę oraz ratować zagrożone gatunki roślin i zwierząt!
Jedz to, co dobre!
Uda z kurczaka z warzywami
Składniki (5 porcji)
- 700 g udek z kurczaka
- 200 g szalotek (kostka ok. 3 cm)
- 200 g czerwonej papryki (kostka ok. 2 cm)
- 300 g ziemniaków (półplastry)
- 1 opak. Przyprawy do mięs z czosnkiem Knorr
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa i razem z mięsem oprósz przyprawą i umieść na blasze z pergaminem.
2. Piecz w 180°C przez ok. 55 min.
Tip: Cytrusowy aromat uzyskasz, dodając plastry z 1 cytryny.
Klopsy
Składniki (4 porcje)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka
- 3 łyżki Przyprawy do mięs z czosnkiem Knorr
- 1 jajko
1 cebula (kostka)
- 400 g pomidorów pelati
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki Pierzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Przygotowanie
1. Namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę połącz z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawą.
2. Zrób małe mięsne kulki, obtocz je w mące, obsmaż i odstaw na bok.
3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij i dodaj pomidory oraz mięsne kulki.
4. Duś całość przez ok. 3 mín. Dopraw do smaku pieprzem i o ile uznasz to za koniecznie szczyptą soli i cukru.
Tip: Dla urozmaicenia dodaj podsmażoną cukinię i paprykę.
Przyprawa do mięs z czosnkiem.
Może zawierać zboża zawierające gluten, mleko, jaja, seler, soję i gorczycę.