Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Ten dziki ptak udomowiony przez Majów pojawił się w Polsce w szlacheckich obejściach i zanim trafił na stoły, był raczej ozdobą parków i ogrodów. Indycze mięso należy smażyć krótko, ale w wysokiej temperaturze. Inaczej robi się suche i traci smak. Zasada ta nie znajduje zastosowania jedynie w Święto Dziękczynienia w Ameryce, gdzie indyk jest potrawą kultową, piecze się go wtedy dość długo. Przed wyschnięciem mięsa chroni gruba warstwa masła na zewnątrz i pół kostki wewnątrz indyka.
Indyk z żurawiną
Składniki (dla 5 osób): 1 pierś z indyka (ok. 1 kg), 4 łyżki soku z cytryny, 1 słoik żurawiny, olej, 1,5 łyżki Przyprawy do indyka Kamis.
Przygotowanie:
1. Pierś indyka natrzyj przyprawą, polej sokiem z cytryny i odstaw na 3-4 godziny w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
2. Mięso obsmaż na oleju.
3. Włóż do naczynia żaroodpornego, podlej niewielką ilością wody i piecz pod przykryciem ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
4. Podawaj z żurawiną. Możesz serwować również na zimno.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.
sól
papryka słodka
czosnek - 9%
musztarda w proszku (gorczyca biała, ocet spirytusowy, sól, cukier)
gorczyca biała - 7%
bazylia - 5%
cebula
cukier
pomidory suszone
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, soja
Zawiera: gorczyca
Informacje o dodatkach: pozostały tekst: bez dodatku glutaminianu monosodowego
| Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu: |
---|
Wartość energetyczna | 870 kJ/208 kcal (kJ/kcal) |
Tłuszcz | 6,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 23 g |
w tym cukry | 21 g |
Białko | 8,2 g |
Sól | 48,8 g |
Wymiar liczbowy: 25
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
bez dodatku glutaminianu monosodowego
gwarancja jakości
Rozmiar opakowania: 25
Jednostka (tekst opisowy): g
Producent: McCormick Polska S.A.
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska