Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Mięso duszone to jedno z najaromatyczniejszych dań, jakie znam - czy to rozpływający się w ustach marokański tadżin, czy korzenna wołowina duszona w herbacie. Tajemnica tkwi w cierpliwości. Do rondla nie zagląda się często, tylko czasem potrząsa, żeby mięso się nie przypaliło. Smakowity zapach sygnalizuje, że potrawa jest gotowa.
Zrazy zawijane
Składniki (dla 4 osób): 4 plastry mięsa wołowego (po 150 g), 2 cebule, 1 średni ogórek kiszony, 8 bardzo cienkich plasterków boczku wędzonego, 1,5 łyżki mąki, olej do smażenia, produkty Kamis: 4 łyżeczki Przyprawy do mięsa duszonego, 4 łyżeczki Musztardy sarepskiej.
Przygotowanie:
1. Wołowinę bardzo cienko rozbij tłuczkiem.
2. Każdy plaster posyp 1 łyżeczką przyprawy i posmaruj 1 łyżeczką musztardy.
3. Na mięsie ułóż po 2 plasterki boczku i ćwiartkę ogórka. Ściśle zwiń i obsmaż na gorącym oleju.
4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.
5. Przełóż razem z mięsem do garnka, zalej 2 szklankami wody i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny.
6. Mąkę wymieszaj z 1/3 szklanki wody, ciągle mieszając, dodaj do sosu i zagotuj. W razie potrzeby dopraw do smaku resztą przyprawy.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.