Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Gulasz węgierski to rodzaj gęstej zupy mięsnej przyrządzanej z dużą ilością cebuli, papryki i ziemniaków. Gulasz można przyrządzić z mięsa wołowego, wieprzowego lub cielęciny. Charakterystyczny wyrazisty i pikantny smak i aromat nadają mu użyte przyprawy. Mieszankę można stosować zarówno do gulaszu jak i do innych mięs duszonych oraz do przyprawiania sosów.
Gulasz z pieczarkami
Składniki dla 3-4 osób:
600 g mięsa wołowego, 200 g pieczarek, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1,5 łyżki mąki, olej do smażenia, 1 łyżka Przyprawy do gulaszu Kamis.
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę w plastry i obsmaż na gorącym oleju.
2. Składniki przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, dodaj 1 łyżkę Przyprawy do gulaszu, duś na małym ogniu ok. 1 godz. (w razie potrzeby dodaj wody).
3. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w kostkę, dodaj do mięsa i duś wszystko kolejne ok. 30 minut (do miękkości mięsa).
4. Mąkę wymieszaj z 1/3 szklanki wody, ciągle mieszając dodaj do sosu i zagotuj.
5. Dopraw do smaku Przyprawą do gulaszu.
Podawaj z kaszą i sałatką z ogórków kiszonych.
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na
www.kamis.pl
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać seler, soję, mleko, zboża zawierające gluten, jaja.