Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Według starych zwyczajów węgierski gulasz - w formie zupy, czyli pörkölt - mogą przyrządzać wyłącznie mężczyźni. Tajemnicą jego smaku jest cebula karmelizowana w mieszance korzennych przypraw. Kolejno dodawane pieprz i ziele angielskie oraz czosnek, chili i kolendra składają się na bukiet smaków, który przenika soczyste kawałki mięsa.
Gulasz z pieczarkami
Składniki (dla 3-4 osób): 600 g mięsa wołowego, 200 g pieczarek, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1,5 łyżki mąki, olej do smażenia, 1 łyżka Przyprawy do gulaszu Kamis.
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę w plastry i obsmaż na gorącym oleju. Składniki przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, dodaj 1 łyżkę przyprawy do gulaszu, duś na małym ogniu ok. 1 godzinę (w razie potrzeby dodaj wody).
2. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w kostkę, dodaj do mięsa i duś wszystko kolejne ok. 30 minut (do miękkości mięsa).
3. Mąkę wymieszaj z 1/3 szklanki wody, ciągle mieszając, dodaj do sosu i zagotuj. Dopraw do smaku przyprawą do gulaszu.
4. Podawaj z kaszą i sałatką z ogórków kiszonych.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.