Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C.
Sernik Krakowski
Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki, 100 g cukru pudru, 125 g zimnego masła Ekstra Polmlek, 8 g cukru wanilinowego, 1 jajko.
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego Polmlek, 8 jajek, 100 g masła Ekstra Polmlek, 250 g cukru, 3 łyżki cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, rodzynki.
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Lukier:
300 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 8 łyżek gorącej wody.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć 2/3 ciasta i rozwałkować na cienki placek. Ułożyć w formie 35/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w temperaturze 180°C aż się zarumieni.
Masa: Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po 1 żółtku i części twarogu, aż masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 50 g cukru. Pianę delikatnie wymieszać z masą serową razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paski, ułożyć kratkę na serniku. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 50-60 min w temperaturze 180°C. Dobrze ostudzić i polać lukrem.
Lukier: Do miseczki wsypujemy cukier puder. Wlewamy sok z cytryny i stopniowo gorącą wodę. Szybko mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
Twaróg półtłusty.
Min. temp. °C: 2
Maks. temp. °C: 8
Wymiar liczbowy: 1
Tekst dowolny o pochodzeniu: Produkt polski
Produkt polski
polskie mleko
nie wymaga mielenia
bez glutenu
Rozmiar opakowania: 1
Jednostka (tekst opisowy): kg