FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Grillowane bakłażany i cukinie
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 6 min
Porcje 6
Składniki:
2 bakłażany pokrojone w plastry
2 cukinie pokrojone w plastry
sól morska Kamis
500 ml oleju
2 łyżki octu winnego z białego wina Kamis
500 ml oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich Kamis
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Kamis
1 łyżka czosnku w płatkach Kamis
1. Bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut.
2. Po tym czasie lekko odciśnij, lekko skrop octem winnym i 3 łyżkami oleju, wymieszaj.
3. Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 3 min po obu stronach.
4. Po zdjęciu z patelni oprósz ziołami prowansalskimi i pieprzem.
5. Układaj w wyparzonych słoikach, do każdego włóż kilka płatków czosnku, a następnie zalej olejem rozgrzanym do ok. 100 °C. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
6. Idealny dodatek do zapiekanek, kanapek, sałatek, wędlin, serów.
Zioła prowansalskie.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Wyprodukowano w Polsce