Ser zamojski – gatunek sera typu holenderskiego. Produkowany z mleka krowiego. Jego receptura i technologia powstała w zakładach mleczarskich w Zamościu, jednak ze względu na znakomity smak, szybko zaczął być wytwarzany w wielu miastach i obecnie sprzedawany jest w całej Polsce.
Jednostka miary | kg |
Sposób przygotowania | W kawałku, Krojone |
Nazwa | w 100 g/ml produktu | w porcji produktu | % RWS* |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna kcal (energia) | 291 kcal/100g | - | - |
Wartość energetyczna kJ (energia) | 1215 kJ/100g | - | - |
Zawartość tłuszczów (ogólnie) | 19 g | - | - |
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) | 13 g | - | - |
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe jednonienasycone) | - | - | - |
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe wielonienasycone) | - | - | - |
Zawartość węglowodanów (ogólnie) | 0,5 g | - | - |
Zawartość węglowodanów (cukry) | 0,5 g | - | - |
Zawartość węglowodanów (alkohole wielowodorotlenowe - poliole) | - | - | - |
Zawartość węglowodanów (skrobia) | - | - | - |
Zawartość błonnika (ogólnie) | 0,5 g | - | - |
Zawartość białek (ogólnie) | 30 g | - | - |
Zawartość soli (ogólnie) | 2 g | - | - |
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki
ul. Żytnia 3
08–500 Ryki
Inne z tej kategorii
Ostatnio oglądane