Cenos Kasza jęczmienna mazurska 1 kg

Nowy produkt

4,89 zł

4,89 zł / kg

5900977001794

szt.

Przechowywać w suchym miejscu.
Kasza mazurska powstaje z jęczmienia. Ziarna w czasie produkcji są obłuszczane, krojone i zaokrąglane stąd często nazywane są perełkami. Kasza ta doskonale sprawdza się jako składnik krupniku oraz farsz do warzyw. Wyśmienicie smakuje również jako dodatek do dan mięsnych i sosów.
Gulasz z indykiem i warzywami
Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 40 minut.

Składniki: filet z indyka 500 g, papryka żółta i pomarańczowa, puszka czerwonej fasoli, dwie łyżki mąki, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, olej.

Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Następnie dolewamy trochę wody, dodajemy 2-3 liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go mąką. Papryki myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Dusimy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę z puszki i podgrzewamy. Podajemy z kaszą.
Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl
Kasza jęczmienna mazurska
Jednostka miaryszt.
w 100 g produktu% RWS*
wartość energetyczna1379 kJ16
wartość energetyczna326 kcal
tłuszcz0,6 g1
w tym kwasy nasycone0,2 g1
węglowodany65 g25
w tym cukry1,9 g2
błonnik8,8 g
białko11 g22
sól0,03 g1
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Wymiar liczbowy: 1
Cechy: czas gotowania: 15 minut
Rozmiar opakowania: 1
Jednostka (tekst opisowy): kg
Gotować we wrzątku: Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać ją do wrzącej osolonej wody i gotować około 15 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy kasza będzie miękka, odcedzić ją. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:4. Od temperatury otoczenia

Producent: Cenos Sp. z o.o.

Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl

Ostatnio oglądane