Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Po upieczeniu pierniczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez ok. 30 dni.
Zbierz kolekcję bajkowych stempli
Ciastek
Shrek
Osioł
Fiona
Ilość pierniczków z 1 opakowania jest uzależniona od wielkości użytego stempla i grubości rozwałkowanego ciasta.
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Idealne do dekoracji pierniczków
Dr. Oetker Pisaki cukrowe
Dr. Oetker Mix dekoracji
Dr. Oetker Barwnik spożywczy niebieski
Dr. Oetker Barwnik spożywczy czerwony
Dr. Oetker Barwnik spożywczy zielony
Dr. Oetker Barwnik spożywczy żółty
Dodaj:
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- mąkę do podsypania
Sposób przygotowania
1. Przygotowanie ciasta
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na ok. 20-25 minut do zamrażalnika. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2. Wykrawanie i stemplowanie pierniczków
Piekarnik nastaw na 175 ℃ (bez termoobiegu). Schłodzone ciasto podziel na połowę. Jedną część włóż do lodówki, a drugą rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 mm, podsypując ciasto i wałek mąką. Mąką oprósz także stemple, którymi będziesz wykrawać i stemplować pierniczki. Wycięte przekładaj na blachę, używając noża.
3. Pieczenie
Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz wg zaleceń:
Temperatura: 175 °C
Czas pieczenia: ok. 10 min
Po upieczeniu wystudź i udekoruj pierniczki.
Powtórz czynności z resztą ciasta.
Nie należy spożywać surowego ciasta przed upieczeniem.
Pysznej zabawy!
Pierniczki w proszku. Mieszanka w proszku do wypieku pierniczków.
Z mieszanki otrzymujemy ok. 32 szt. pierniczków. 1 pierniczek = ok. 11 g