Należy dokładnie natrzeć mięso solą zmiękczającą na 15-20 minut przed smażeniem, pieczeniem lub gotowaniem.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Czy to wydobyta z ziemi (kamienna), czy z morza - sól nadaje potrawom charakter. Od wieków uważano ją za dar bogów, nazywano białym złotem, bo nie tylko wydobywała smak z potraw, ale była też najlepsza do konserwowania żywności. Przemierzając cały glob, przekonałem się, że niemal wszędzie sól używana jest do nacierania mięsa. Sprawia, że staje się smakowite, ale też kruche. Okazuje się, że sól wzbogacona o papainę (enzym pozyskiwany z owoców papai) działa jeszcze skuteczniej, wpływając na rozluźnienie włókien mięsa. Szczególnie zyskują na tym dodatku potrawy z wołowiny, wieprzowiny, baraniny i dziczyzny.
Sól zmiękczająca mięso
Może zawierać
gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
sól jodowana (zawartość jodanu potasu 39±13 mg/kg soli)
kwas: kwas cytrynowy
wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy
enzym: papaina
przeciwutleniacz: pirosiarczyn sodu (zawiera dwutlenek siarki)
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, soja
Zawiera: dwutlenek siarki / siarczyny
| Średnia wartość odżywcza 100 g produktu: |
---|
Wartość energetyczna | 100/24 (kJ/kcal) |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 2,9 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 3,0 g |
Sól | 90,0 g |
Wymiar liczbowy: 30
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
Cechy: gwarancja jakości
Rozmiar opakowania: 30
Jednostka (tekst opisowy): g
Producent: McCormick Polska S.A.
McCormick Polska S.A.
Stefanowo,
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska