Przechowywać w lodówce w temperaturze od +4 °C do +10 °C.
www.optymalnewybory.pl
Klinicznie udowodniono, że sterole roślinne obecne w Optimie Cardio o smaku masła obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.
Produkt do smarowania pieczywa.
Produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia od 1,5 do 3 g steroli roślinnych dziennie jako element zdrowego stylu życia oraz zbilansowanej i zróżnicowanej diety bogatej w warzywa i owoce, w celu utrzymania poziomów karotenoidów. Dzienne spożycie steroli roślinnych nie powinno przekroczyć 3 g. 30 g to dzienna zalecana porcja Optima Cardio o smaku masła zawierająca dawkę steroli roślinnych 1,6 g. Opakowanie 400 g zawiera 13 porcji po 30 g. Efekt obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie, czyli 2-4 kromek pieczywa posmarowanego margaryną Optima Cardio o smaku masła. Optima Cardio o smaku masła nie jest wskazana dla kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz dzieci poniżej 5 roku życia. Spożywanie Optima Cardio o smaku masła przez osoby zażywające lekarstwa obniżające poziom cholesterolu powinno być skonsultowane z lekarzem. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje pełnej gwarancji obniżenia ryzyka.
Margaryna roślinna o zawartości trzech czwartych tłuszczu z dodatkiem steroli roślinnych.
100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych oraz 2,6 g kwasu alfa-linolenowego (Omega 3). Sterole roślinne nie wnoszą udziału do wartości energetycznej.
oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy, kokosowy)
woda
roślinne estry sterolu (sterole roślinne 5,4 %)
emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny)
sól (0,4 %)
naturalny aromat maślany
regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
witaminy (A, D2)
barwnik (karoteny)
Zawartość tłuszczu: 60 %
konserwanty: Nie zawiera
| Wartość odżywcza /100g |
---|
Wartość energetyczna | 2220 kJ / 540 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe: | 60 g |
- nasycone (z wyłączeniem 5,4 g steroli**) | 18 g |
- jednonienasycone | 30 g |
- wielonienasycone | 12 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,40 g |
Witamina A | 900 µg (113 %*) |
Witamina D | 7,0 µg (140 %*) |
*% referencyjnych wartości spożycia. | |
100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych oraz 2,6 g kwasu alfa-linolenowego (Omega 3) | |
**Sterole roślinne nie wnoszą udziału do wartości energetycznej. | |
Min. temp. °C: 4
Maks. temp. °C: 10
Zalecenia dotyczące użytkowania i przechowywania: Przechowywać w lodówce
Wymiar liczbowy: 400
skutecznie obniża cholesterol
efekt w 3 tygodnie
naturalne źródło kwasów omega 3
działanie udowodnione klinicznienie
najlepsze rezultaty osiągniesz przy codziennym stosowaniu
nie zawiera konserwantów
Rozmiar opakowania: 400
Jednostka (tekst opisowy): g
Producent: Bunge Polska Sp. z o.o.
Bunge Polska Sp. z o.o.,
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica