Cenos Groch żółty łuskany połówki 400 g

Nowy produkt

3,29 zł

8,23 zł / kg

5900977008007

szt.

Przechowywać w suchym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl i Facebook.com/Cenosinspiruje
Groch żółty łuskany
Jest znakomitym źródłem białka i błonnika. Odżywczy i sycący stanowi doskonały składnik wielu tradycyjnych, polskich dań. Jest świetną bazą do przygotowania różnorodnych past kanapkowych, wegetariańskich pasztetów, zup i innych kulinarnych pyszności.
Pasta kanapkowa z grochu
Czas przygotowania 40 minut.

Składniki: 1 szklanka grochu żółtego łuskanego, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 łyżka nasion sezamu, łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej, ostrej papryki lub kawałek papryczki chili, ½ łyżeczki kurkumy, 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do zeszklenia cebuli, sól, pieprz, kminek.
Przygotowanie: Groch żółty łuskany gotujemy do miękkości, aż do odparowania wody. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Nasiona sezamu i pestki słonecznika prażymy na złoty kolor. Do blendera przekładamy groch, cebulę, uprażone pestki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, pokrojoną papryczkę i przyprawy. Dokładnie miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby ponownie doprawiamy według własnego uznania. Podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Groch żółty łuskany połówki.
Produkt może zawierać gluten.
Jednostka miaryszt.
Może zawierać: zboża zawierające gluten
Wartość odżywcza w 100 g produktu% RWS*
wartość energetyczna1396 kJ17
wartość energetyczna330 kcal17
tłuszcz1,8 g3
w tym kwasy nasycone0,3 g2
węglowodany52 g20
w tym cukry2,6 g3
błonnik11 g
białko21 g42
sól<0,01 g<1
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Wymiar liczbowy: 400
Tekst dowolny o pochodzeniu: Kraj pochodzenia: PL - Polska, UA - Ukraina, LI - Litwa, CZ - Czechy
Cechy: źródło błonnika
Rozmiar opakowania: 400
Jednostka (tekst opisowy): g
Gotować we wrzątku: Groch żółty łuskany połówki nie wymaga moczenia. Po opłukaniu gotować do miękkości około 30 minut w dużej ilości wody. Proporcja grochu do wody powinna wynosić 1:3. Od temperatury otoczenia

Producent: Cenos Sp. z o.o.

CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.osole.pl

Ostatnio oglądane