Przechowywać w suchym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl i Facebook.com/Cenosinspiruje
Groch żółty łuskany
Jest znakomitym źródłem białka i błonnika. Odżywczy i sycący stanowi doskonały składnik wielu tradycyjnych, polskich dań. Jest świetną bazą do przygotowania różnorodnych past kanapkowych, wegetariańskich pasztetów, zup i innych kulinarnych pyszności.
Pasta kanapkowa z grochu
Czas przygotowania 40 minut.
Składniki: 1 szklanka grochu żółtego łuskanego, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 łyżka nasion sezamu, łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej, ostrej papryki lub kawałek papryczki chili, ½ łyżeczki kurkumy, 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do zeszklenia cebuli, sól, pieprz, kminek.
Przygotowanie: Groch żółty łuskany gotujemy do miękkości, aż do odparowania wody. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Nasiona sezamu i pestki słonecznika prażymy na złoty kolor. Do blendera przekładamy groch, cebulę, uprażone pestki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, pokrojoną papryczkę i przyprawy. Dokładnie miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby ponownie doprawiamy według własnego uznania. Podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Groch żółty łuskany połówki.
Produkt może zawierać gluten.