Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 765 kJ 180 kcal 9%*
w 100 g: 1531 kJ/360 kcal
% RWS*
1 torebka = 100 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
czas gotowania ok. 20 minut
Sposób przygotowania:
Jedna torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ryż dziki to nasiona z górnej części pióra dzikiej wodnej trawy. Rośnie w ekologicznych warunkach, w środowisku nieskażonym przez człowieka. Połączenie ryżu dzikiego z parabolicznym to wspaniały, niepowtarzalny smak. Idealny dodatek do wykwintnych dań. Znakomicie komponuje się z dziczyzną, z rybami, rakami czy homarami.
Warto spożywać Ryż Dziki & Parboiled, gdyż:
posiada intensywny zbożowy smak z wyraźnie wyczuwalnym aromatem orzechowym;
jest bogatym źródłem potasu i fosforu;
zawiera magnez i cynk;
zawiera witaminy z grupy B;
w czasie gotowania zwiększa swoją objętość.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Ryż dziki & parboiled z krewetkami
Składniki na 2 osoby:
- 100 g ryżu dziki & parboiled Kupiec
- 0,5 kg krewetek królewskich
- 3 ząbki czosnku
- 10 g świeżego imbiru
- 1 cebula dymka
- 1 pęczek kolendry
- 2 papryczki chili
- 100 ml oleju do smażenia
- 3 łyżki pasty paprykowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Krewetki opłucz i osusz. Jeżeli są zamrożone, to wcześniej musisz je rozmrozić. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek obierz i posiekaj. Chili umyj, usuń pestki i pokrój w cienkie krążki. Następnie obierz dymkę i pokrój ją w drobną kostkę, a szczypiorek umyj i ukośnie potnij. Opłucz kolendrę i drobno posiekaj liście. Krewetki smaż krótko w woku lub w głębokiej patelni i przełóż je na talerz. Na gorący tłuszcz wrzuć imbir, czosnek, chili i zmniejsz ogień. Duś te przyprawy na małym ogniu przez 3 min., stale mieszając (nie wolno dopuścić do przypalenia). Na koniec dodaj pastę paprykową, sos sojowy i brązowy cukier. Teraz zagotuj całość i ponownie włóż krewetki na patelnię. Całość podgrzej ok. 1 min. Gotową potrawę podawaj z ryżem. Wszystko posyp posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.
Ryż Dziki & Parboiled