Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Moja babcia uwielbiała egzotyczne przepisy. Jej kulinarne opowieści rozbudzały marzenia o podróżach - chciałem sprawdzić, jak smakuje pekińska kaczka pieczona w ogniu z brzoskwiniowego drewna, albo andaluzyjska - z cytrusami i oliwkami. A zanim marzenia stały się rzeczywistością, zajadałem się swojską złotą kaczką nadziewaną jabłkami i żurawiną.
Więcej inspiracji znajdziecie na:
Facebook: Kamis. Życie ze smakiem
www.kamis.pl
Kaczka z jabłkami
Składniki (dla 4-6 osób): 1 kaczka (ok. 1,5 kg) lub 6 udek, 80 g suszonej żurawiny, 11 soku jabłkowego, 0,5 kg jabłek, 1 opakowanie przyprawy do kaczki Kamis.
Przygotowanie:
1. Kaczkę natrzyj przyprawą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj żurawinę i zalej sokiem jabłkowym.
3. Każde jabłko pokrój na 8 części, usuń gniazda nasienne i obłóż kaczkę.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 2,5 godziny.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
gorczycę,
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.
Wyprodukowano w Polsce