PODRAVKA d.d.,
A. Starčevića 32,
48000 Koprivnica,
Chorwacja
Sposób przyrządzania: na jedną porcję (250 ml) gotowanej lub duszonej potrawy (zup, sosów, ryżu, warzyw i potraw mięsnych) dodać 1 łyżeczkę (3 g) Vegety na 5 minut przed końcem gotowania. Mięso lub potrawy rybne przed pieczeniem doprawić Vegetą według uznania.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze otoczenia. Najlepiej spożyć przed: patrz nadruk z boku opakowania.
Zapytaj, sugeruj...
www.vegeta.pl
podravka@podravka.pl
PODRAVKA d.d.,
A. Starčevića 32,
48000 Koprivnica,
Chorwacja
Vegeta
Dodatek który będzie pasował do każdego dania swoim smakiem i teksturą. Vegeta Fine Blend zapewni Twojemu przepisowi doskonałe zakończenie
Chrupiące gnocchi z pomidorami i mozzarellą
(4 osoby, 45 minut)
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 500 g ziemniaczanych gnocchi, 60 g masła, 4 ząbki czosnku, ¹/₄ łyżeczki soli chili, 2 łyżeczki mieszanki Vegeta drobno zmielona, czarny pieprz, 400 g pomidorków koktajlowych, ¹/₂ łyżeczki bazylii, 200 g mozzarelli
Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 230℃ i umieść ruszt pod grzałką. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni i dodaj połowę gnocchi. Przykryj pokrywką i smaż na złoty kolor z każdej strony od 2 do 4 minut. Przełóż do miski, czynność powtórz z pozostałymi gnocchi i oliwą. Rozpuść masło na patelni i dodaj posiekany czosnek, sól chili, mieszankę Vegeta drobno zmielona i pieprz do smaku. Zmniejsz ogień i dodaj pomidorki oraz 3 łyżki wody i podgrzewaj, potrząsając patelnią od czasu do czasu, aż pomidory zmiękną, a płyn nieco odparuje, smaż od 4 do 6 minut. Aby proces ten nieco przyśpieszyć użyj przekrojonych na pół pomidorków.
Usmażone gnocchi, pomidorki i bazylię przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj. Na wierzchu ułóż mozzarellę i lekko skrop oliwą z oliwek. Zapiekaj w piekarniku pod rusztem przez 2-4 minuty, aż ser roztopi się i nabierze złotobrązowego koloru.
A. Starčevića 32,
48000 Koprivnica,
Chorwacja