Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Wędrując przez upalne bezdroża Grecji, jadałem w maleńkich tawernach i prostych domostwach. Do pachnących słońcem warzyw wspaniale pasowało baranie lub wieprzowe mięso odcinane nożem z wielkiego rożna. Grecki gryros pachnie kolendrą, czosnkiem i rozmarynem, a smakuje najwyborniej z pitą i tzatziki.
Gyros
Składniki (dla 4-5 osób):
1 kg piersi z kurczaka, 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki startego na dużych otworach tarki ogórka wężowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, olej, produkty Kamis: 2 łyżki Przyprawy do gyrosa, 1 łyżeczka Czosnku granulowanego, 1 łyżka octu winnego z białego wina, Sól morska w młynku.
Przygotowanie:
1. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, oliwą z oliwek, octem, odciśniętym ogórkiem i odstaw w chłodne miejsce.
2. Mięso pokrój na małe kawałki, dodaj 4 łyżki oleju, przyprawę, wymieszaj i również odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin).
3. Smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4. Podawaj z sosem, pieczonymi ziemniakami i warzywami lub wykorzystaj jako nadzienie do pity.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.