Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Przyprawa jest doskonała do dań kuchni włoskiej takich jak: spaghetti, lasagne, cannelloni, pizza, tortellini, ravioli, gnocchi. Idealnie sprawdzi się do wszelkich dań na bazie pomidorów oraz dań z makaronem.
Spaghetti Carbonara
4 porcje, 30 min
Składniki:
- 600 g makaronu spaghetti,
- do smaku: Sól morska Prymat.
Sos:
- 200 g chudego boczku,
- 4 żółtka,
- 400 ml śmietany 36%,
- 8 suszonych pomidorów,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki tartego sera parmezan,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 3 łyżki Przyprawy do dań kuchni włoskiej Prymat.
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Gdy będzie lekko chrupiący, odlać część wytopionego tłuszczu i wlać połowę śmietany. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do boczku i śmietany. Po minucie dodać pozostałą śmietanę wymieszaną z żółtkami i połową parmezanu oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Całość doprawić przyprawą do dań kuchni włoskiej. Stale mieszać, nie zdejmując z ognia, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Należy uważać, aby sos się nie zagotował. Po podaniu na talerze spaghetti posypać pozostałym parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Więcej przepisów na: www.DoradcaSmaku.pl
Mieszanka przyprawowa do dań kuchni włoskiej - kompozycja suszonych przypraw i ziół.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.