Najbardziej rozpowszechniony grzyb w Polsce. Jego nazwy zwyczajowe to: grzyb płowy, borowik brunatny, grzyb kasztanowaty, zimowy, francuski, czarnulka, podgrzyb. Podgrzybki znajdujemy w lasach iglastych, liściastych, w trawach na łące i pod świerkami, gdzie przybierają formę "twardogłowych pokrytych zamszowym kapeluszem żołnierzyków". Można go solić, suszyć, marynować lub mrozić. Jego aromat kojarzy się Nam z lasem w porze jesieni, bo właśnie wtedy, a szczególnie w okresie wrzesień - połowa listopada zwyczajowo zbiera się podgrzybki.
Jednostka miary | szt. |
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w: Polska
Okres przydatności do spożycia: 730 dni
Waga jednostkowa netto: 250
Rodzaj opakowania jednostkowego: Słoik szklany
Rodzaj: Marynowane
Skład podstawowy: Podgrzybki
Dodatki: woda, ocet, cukier, sól, gorczyca, przyprawy
Producent: Fungopol Sp.j. Ci-Bankiewicz, Skórczewski
Inne z tej kategorii
Ostatnio oglądane