Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Oregano ma aromatyczny lekko gorzki smak. Jest powszechne stosowane w kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Doskonale uzupełnia smak warzyw, ryb i owoców morza oraz sałatek. Nie może go też zabraknąć w spaghetti czy pizzy.
Przyprawy są naszą pasją, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby były najwyższych jakości. To dzięki nim sprawisz, że każde Twoje danie będzie po prostu wyjątkowe!
Mini Focaccia z pomidorami i oliwkami
4 porcje, 45 min
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 700 g mąki pszennej,
- oliwa z oliwek,
- 300 g pomidorów koktajlowych czerwonych i żółtych,
- 2 łyżki czarnych oliwek,
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- 1 łyżeczka Oregano suszonego Prymat,
- 1 łyżeczka Rozmarynu suszonego Prymat,
- do smaku: Sól morska drobnoziarnista i gruboziarnista Prymat.
Sposób przygotowania:
Wodę wymieszać z cukrem i rozkruszonymi drożdżami. Tak przygotowany rozczyn odstawić na 5 minut. Następnie przełożyć do misy malaksera, dodać mąkę, szczyptę soli drobnoziarnistej, 3 łyżki oliwy i wyrobić. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pomidory umyć, przekroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Na posmarowanej oliwią blasze rozłożyć uformowane paluchy z ciasta. Ułożyć na nich pomidorki nacięciem do góry, plastry oliwek, obficie posypać oregano, rozmarynem i solą gruboziarnistą, a następnie skropić oliwą. Focaccie piec na złoty kolor przez ok. 15-20 minut.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Oregano suszone
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, sezam, soja