1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przepis na: Ciasto delicja
Składniki:
- 3 opak. Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
- 150 ml wody
- 800 ml wody
- 3 pomarańcze (lub 3 brzoskwinie z puszki)
- Około 100 g okrągłych biszkoptów
- 500 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
- 40 g kakao
Do dekoracji:
- Wiórki z czekolady
- Otarta skórka z pomarańczy
- Listki mięty
Sposób przygotowania:
- Dno formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż biszkoptami.
- Jedną galaretkę rozpuść w 150 ml zagotowanej, gorącej wody. Dwie pozostałe galaretki wymieszaj w 800 ml zagotowanej, gorącej wody, odstaw do ostudzenia.
- Pomarańcze obierz ze skórki, wyfiletuj i pokrój na kawałki (lub brzoskwinie pokrój na kawałki).
- Śmietankę ubij z kakao, pod koniec dodaj ostudzoną galaretkę (150 ml), wyłóż na warstwę biszkoptów i wyrównaj. Odstaw do lodówki do stężenia.
- Kawałki pomarańczy (lub brzoskwiń) dodaj do tężejącej galaretki i całość przelej na ciasto. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Galaretka w proszku, smak pomarańczowy.
Możliwa obecność
GLUTENU i
MLEKA.
4 porcje po 143 g