Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
więcej przepisów szukaj na:
Uwielbiam.pl
Mąka krupczatka idealna na: eklerki, ciasta kruche i ciasta makaronowe
Lubella
Tradycja od 1881
Gwarancja jakości Lubella
Od ponad 135 lat starannie selekcjonujemy najlepsze gatunki zbóż, dając Ci pewność efektu Twoich potraw.
Nasz przepis
Rogaliki z powidłami
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki Lubella
- 200 g margaryny
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g drodzy
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Następnie z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, żółtek, cukru wanilinowego i soli zagniatamy ciasto. Przekładamy je do miski oprószonej mąką i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Wałkujemy ciasto na grubość ok. ½ cm kroimy na pasy o szerokości ok. 8 cm, a następnie na trójkąty. Formujemy rogaliki, nadziewając je powidłami.
Pieczemy 15-20 min w temp. 200°C.
Smacznego!
Dobra rada
Brzegi foremek, którymi wycinamy kruche ciasteczka, zawsze zanurzaj w mące. Dzięki temu ciasto się do nich nie przylepia.
Mąka pszenna typ 500 - krupczatka.