Ser podpuszczkowy dojrzewający.
Ser ZAMOJSKI WĘDZONY klasa I.
Ser zamojski wędzony ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 25*10*10cm, masie 2,5-3 kg i bokach zaokrąglonych z widocznymi wgłębieniami na powierzchni spowodowanymi siatką na której odbywa się proces wędzenia. Barwa skórki żółto brązowa niejednorodna. Oczka nieliczne okrągłe i owalne, wielkości ryżu bądź fasoli.
Jednostka miary | kg |
Sposób przygotowania | Krojone, W kawałku |
Składniki: mleko pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna, stabilizator - chlorek wapnia, barwnik – annato.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1475 kJ / 355 kcal
Tłuszcz 27,0 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,6 g
Węglowodany 2,0 g
W tym cukry 1,0 g
Białko 26,0 g
Sól 1,1 g.
Warunki przechowywania: Temp. 0 - 10 °C
Okres minimalnej trwałości: 120 dni.
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki
ul. Żytnia 3
08–500 Ryki
Inne z tej kategorii
Ostatnio oglądane