Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bułka tarta.
Może zawierać orzechy włoskie, jaja, sezam.
Produkt bezglutenowy.
Producent: Balviten Sp. z o.o.
Przepis na wypiek chleba z Extra koncentratu mąki krakowskiej bezglutenowej
Metoda tradycyjna:
Składniki:
- ekstra koncentrat mąki krakowskiej - 500 g
- ciepła woda - ok. 440 ml
- olej - 2 łyżki
- cukier - 20 g
- drożdże - 7 g instant lub 20 g drożdży świeżych
- sól - 5 g
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
2. Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (temp. około 25°C) na około 45 min.
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem foremki do rozgrzanego piekarnika posmarować ciasto wodą.
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Od razu po upieczeniu wyjąć chleb z foremki.
Metoda w piecyku automatycznym:
Składniki:
- ekstra koncentrat mąki krakowskiej - 500 g
- ciepła woda - 380-400 ml
- olej - 40 g
- cukier - 20 g
- drożdże - 7 g instant lub 20 g drożdży świeżych
- sól - 5 g
1. Do piecyka wsypać ekstra koncentrat mąki krakowskiej oraz resztę składników i uruchomić program „gluten-free".
2. Po ok. 2 godzinach wyjąć gotowy chleb - dotyczy piecyka Panasonic, w przypadku innych piecyków należy uruchomić standardowy 3-godzinny program do wypieku chleba.