Unijne logo rolnictwa ekologicznego - PL-EKO-04, Rolnictwo UE
Przechowywać trwałości jest jednocześnie nur w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne z mąką z gorczycy znajdziesz na stronie www.bioQlinar.pl
Zastosowanie: może służyć jako substytut do przygotowania gofrów, ciastek i deserów. W chlebie, jako zastępnik do 15 % mąk zbożowych
Produkt odpowiedni dla wegan.
Chleb podróżnika
Składniki:
- 400 g mąki lnianej pełnotłustej bioQlinar
- 50 g mąki łubinowej bioQlinar
- 20 g błonnika gryczanego bioQlinar
- 350 g wody
- 10 g soli
Gdy wybierasz się na wakacje, na wędrówkę, pod namiot, na żagle lub kamperem „krakersy" będą doskonałym dodatkiem do Twoich dań. Rozgotowane w mleku z dodatkiem bakalii i owoców dadzą pożywne śniadanie, pokruszone i wrzucone do zupy - zagęszczą ją.
Sposób wykonania:
1. Suche składniki umieść w spore misce i wymieszaj.
2. Zalej wodą i ugnieć ciasto. Powinno być kleiste, ale niezbyt rzadkie. Jeżeli wyjdzie zbyt twarde, dolej jeszcze nieco wody.
3. Ugnieć ciasto w plastyczną kulę, przez chwilę wyrabiaj. Rozwałkuj je na placek grubości 12 mm. Pokrój go na prostokątne krakersy, a w każdym zrób nakłucie widelcem.
4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na niej krakersy i piecz po 20 minut z każdej strony w temperaturze 200°C. Jeżeli dalej są miękkie, obniż temperaturę do 60°C i piecz przez kolejne 40 minut.
Informacje o alergenach: może zawierać owies.