Tapioka jest produktem skrobiowym, który pozyskuje się z manioku. Maniok, to roślina o bulwiastych korzeniach rosnąca w gorącym klimacie, przypominająca nieco nasze ziemniaki. Z tapioki wyrabia się mąkę, w której znajdują się węglowodany łatwo trawione przez żołądek oraz niewielka ilość białka. Mąka ta nie zawiera frakcji glutenu, nie ma w niej także cholesterolu. Potrawy z mąki z tapioki nie uczulają. Zastosowanie mąki z tapioki. To przede wszystkim kuchnia. Dodaje się ją do zup i sosów, bo wspaniale je zagęszcza, a przy tym nie zmienia ich smaku, bo sama go nie posiada. Mąka ta znajduje także zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dodaje się ją do kisielów, przysmaków mlecznych i owocowych.
Jednostka miary | szt. |
Tapioka jest produktem skrobiowym, który pozyskuje się z manioku. Maniok, to roślina o bulwiastych korzeniach rosnąca w gorącym klimacie, przypominająca nieco nasze ziemniaki. Z tapioki wyrabia się mąkę, w której znajdują się węglowodany łatwo trawione przez żołądek oraz niewielka ilość białka. Mąka ta nie zawiera frakcji glutenu, nie ma w niej także cholesterolu. Potrawy z mąki z tapioki nie uczulają.
Produkt zawierać może śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Wartość energetyczna 1524kJ / 364kcal
Tłuszcz 0,1g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 91g
W tym cukry 0g
Białko 0,1g
Sól 0,1g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Należy spożyć przed: Data minimalnej trwałości znajduje się na odwrocie opakowania.
Kraj pochodzenia: Tajlandia.
Producent: Radix-Bis
Radix-Bis
Białostocka 109 A
16-002 Dobrzyniewo Duże
Inne z tej kategorii
Ostatnio oglądane